Téma:
Stravování
Popis a výstupy
Čeho se podařilo v rámci Vašich aktivit/projektů dosáhnout?
Projekt zdravého a ekonomicky dostupného stravování kalkuluje zejména s předáváním
několika osobních kompetencí a znalostí konkrétní cílové veřejnosti, tedy obyvatelům s nižšími příjmy. Projekt zahrnuje hned několik aktivit, jež vzájemně umocňují nabyté poznatky:
- návštěvy supermarketu s výkladem : motivace k nákupu zdravých potravin, ke čtení obalů a k plánování jídel, která zaručují vyvážené stravování
- kuchařské dílny a vzdělání o zdravé výživě : cílem je ukázat, že je možné jíst zdravě za menší náklady, pomocí jednoduchých a vyvážených receptů
Cílem projektu je tedy naučit znevýhodněné obyvatele plánovat nákupy potravin v závislosti na nutriční
rovnováze jídelníčku, vybírat zdravé a současně levné výrobky (např. sezónní ovoce a
zelenina) a vštípit jim základní zásady přípravy zdravých pokrmů pomocí
inspirace jednoduchými a vyváženými recepty.
Vznikly konkrétní dokumenty (publikace, videozáznamy, metodiky.. )?
ANO
Byl sestaven pedagogický průvodce
"Jíst zdravě s nižším rozpočtem ", který byl rozdán všem účastníkům
osvětových aktivit.
K projektu byly dále sepsány výstupy, jenž
byly předloženy vedoucím pracovníkům v oblasti zdraví v Kantonu Ženeva (zpráva "Plán akce 2003 - Zdravé a dostupné stravování " a zprávy "Návštěva supermarketu " a "Kuchařská dílna ").
Federální
dokument "Výživa (stravování) a
udržitelný rozvoj - Dobrá praxe v případě udržitelného rozvoje " .
Začátek aktivity:
01.01.2003
Konec aktivity:
31.12.2005
Příloha
Rozpočet
Jaké byly finanční náklady na realizaci aktivity?
[tis. CHF] 13
Jak byla aktivita financována?
Z rozpočtu Kantonu Ženeva
Detailní rozpis:
Náklady uvedeny za organizaci a realizaci návštěv supermarketu a kuchařské díly.
Doporučení a inspirace
Jaká doporučení/rady lze z realizace Vašich aktivit vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem?
Je těžké oslovit a podnítit znevýhodněné obyvatele ke zdravému stravování, neboť mají jiné priority a velké veřejné preventivní kampaně o vyváženém stravování se jich týkají jen málo. Proto je pro realizaci projektu velmi užitečné opírat se o zavedené místní/regionální struktury (např. azylové domy pro imigranty, sociálně-zdravotní jednotky, asociace sociální podpory pro nejrůznější skupiny lidí v nesnázích). Výživové poradny nebo kuchařské lekce tak mohou být organizovány a integrovány v rámci stávajících zavedených struktur a jejich aktivit, které navštěvuje naše cílová veřejnost (např.: hodiny francouzštiny, sociokulturní aktivity, výchova ke zdraví atd.).
Rizika, překážky a pozitivní okamžiky v procesu realizace
Setkali jste se při realizaci aktivit/projektu s událostí, která je/ho zásadně ovlivnila?
Pro organizaci a podporování obdobných aktivit je nezbytná spolupráce s odborníky na výživu (dietolog, výživový poradce). Důležité je však současně s odbornými doporučeními zohledňovat též ekonomický parametr (preferovat tedy dostupné výrobky před drahými). Kýženým cílem a nosnou myšlenkou celého projektu jsou tedy rady, které uvedou v soulad zdravé stravování a nízký rozpočet.
Příklad, jak takovýto problém řešit: nahradit stravu na základě živočišných proteinů (maso, ryby) za výrobky na základě rostlinných proteinů (mléčné výrobky, cereálie a/nebo luštěniny), které jsou levnější.
Z pedagogického hlediska je důležité trvat na pravidlech potravinové pyramidy a normách nutriční rovnováhy, které jsou široké veřejnosti málo známé.
Média, propagace
Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy?
K projektu proběhla tisková konference za účasti zástupce politického vedení Ženevy a ministerstva zdravotnictví (realizováno během pilotního projektu návštěvy supermarketu).
Aktéři
Název:
Alexandre Burnand
Adresa:
rue des Asters 22, 1202 Genève
Web:
http://www.equiterre.ch
Další aktéři
Název: Pierre-Eugène Savary
Web: http://www.adige.ch
Detailně zpracované dobré praxe