• naše weby..
  • ..
  • .

Národní síť
Zdravých měst České republiky

Chrudim: Projekt Bez lepku po Česku

Sociálně inovační projekt chce zjistit reálné potřeby celiaků v ČR. Společně s nimi a pro ně staví novou službu s názvem TANDEM 3, která má ulehčit život mnoha celiakům bez rozdílu věku s důrazem na jejich zdraví bezprostředně po zjištění diagnózy nebo v prvních letech života s bezlepkovou dietou. Projekt motivuje také restaurace a gastro provozy a vzdělává je s vizí rozšířit nabídku bezlepkového stravování.

Základní informace

Název obce/města/regionu: Chrudim
Příjmení, jméno: Trunečková Šárka
Organizace: Město Chrudim v rámci projektu Zdravé město
E-mail: sarka.truneckova@chrudim-city.cz
Telefon: 737 770 811
Téma: Alergie
Stravování
Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně)

Popis a výstupy

Co bylo cílem? Co byly hlavní výstupy? Jaký byl průběh / kroky realizace?

Sociálně inovační projekt s názvem Bez lepku po Česku – bezpečně a rychle, naučit se žít s bezlepkovou dietou (celiakií), který byl spolufinancován Evropskou unií, měl za cíl zkoumání cílové skupiny metodou Human Centered Design.

V metodě a procesu zkoumání pomáhal externí partner (Pábení s.r.o.), který prováděl změnu prostřednictvím několika metod (HCD). Hlavním cílem bylo zjištění opravdových potřeb, problému celiaků, reálných a ověřených, vyvracení hypotéz a hledání cest a možného řešení. Pracovali jsme s klienty jeden rok v čase od momentu zjišťování nemoci, stanovení diagnózy až po žití s celiakií. Tato cesta ukázala několik problémů, na které jsme reagovali. Díky vytvořeným nástrojům jsme si mohli ověřit, zda tyto nástroje jsou funkční či nikoli.

Nástroji pro ověření v reakci na snížení sociálního vyloučení klienta jsou: služba TANDEM 3, vytvoření svépomocné skupiny, práce s mladými lidmi ve skupině. Některé nástroje předčily naše očekávání, jiné se ukázaly jako méně funkční. Se skupinou se nám podařilo vytvořit gastromanuál, který směřuje k podpoře restaurací a osvětě směrem k veřejnosti. Ten se ukazuje jako velmi podpůrný a učinný pro majitele resturací, bister, ale i třeba pro pracovníky, kteří pracují s mládeží.

Co jsme v rámci inkubace zjistili a co jsme se naučili? Výstupů projektu je několik. Všechny jsou uvedeny na web. stránce https://bezlepkupocesku.cz/socialni-inovace/ a jsou volně k stažení. Jedná se o několik dokumentů, které mají pomoci, podpořit a edukovat lidi s celiakií nebo bezlepkovou dietou či jejich okolí (rodinné příslušníky atd..).

Důležité pro nás bylo také vytvořit možnosti, jak dále projekt postavit tak, aby se stal udržitelným po jeho ukončení. Nyní se aktuálně zaměřujeme na vytvoření prostoru, kde se propojí organizace, nadační fondy, odborníci, pacienti a jejich zkušenosti na jedné platformě – rozcestníku. Zaměřujeme se také na osvětu, prevenci a propojování lidí s bezlepkovou dietou. Dalším a důležitým pilířem je pomáhat včasné diagnostice (prevence) celiakie a zlepšení kvality života těch, kteří s touto nemocí žijí.

Navazuje Váše aktivita/projekt na nějaký politicko-strategický dokument?

Strategický plán pro udržitelný rozvoj města 2015-2030 a Zdravotní plán města Chrudim 2022-2025.

Vznikly konkrétní dokumenty (publikace, videozáznamy, metodiky.. )?

Všechny dokumenty uvedeny na této web. stránce: https://bezlepkupocesku.cz/socialni-inovace/, edukativní hračka pro děti Cecilka, Gastromanuál, edukační karty a videa, metodika pro vedení svépomocné skupiny, ukázka procesu práce s cílovou skupinou.

Začátek aktivity: 01.06.2023
Příloha
Foto JPG (199 kB)
Jak byla aktivita financována? Spolufinancováno EU - Registrační číslo projektu: CZ.03.03.01/00/22_021/0001993, priorita OPZ+: Sociální inovace a rovné příležitosti, délka projektu 1. 6. 2023 – 31. 5. 2024.

Pardubický kraj podpořil konání kulatého stolu.
Detailní rozpis: nespecifikováno

Doporučení a inspirace

Jaká doporučení/rady lze z realizace Vašich aktivit vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem?

Především práce s cílovou skupinou a její proces prostřednuctvím metody HCD, https://www.podporujemeinovace.cz/. Díky celému procesu jsme mohli lépe a více nahlédnout do problematiky, zvolit a testovat různé cesty a především si je umět ověřit a nebát se testovat. Naučili jsme se mnoho věcí a ty nyní můžeme aplikovat i v naší neziskové organizaci, případně předávat dále. Říkáme, že tímto procesem by měla projít každá nezisková organizace, protože i když si myslíme, že o svých klientech mnoho víme, pak realita se ukazuje jako rozdílná.

Rizika, překážky a pozitivní okamžiky v procesu realizace

Jaké byly silné stránky Vaší aktivity/projektu při jeho realizaci?

Tým lidí, kteří na realizaci mohli pracovat. Experti. Podpora od MPSV: www.podporujemeinovace.cz

Jaké byly slabé stránky Vaší aktivity/projektu při jeho realizaci? Nespolupracující organizace (jednotky), zjištění, že i na této půdě panuje konkurenční boj.
Setkali jste se při realizaci aktivit/projektu s událostí, která je/ho zásadně ovlivnila?

Podařilo se nám oslovit pražský fotbalový klub SK Slavia a dostali jsme také prostor propagace na festivalu Rock for People. Obě tato partnerství nám neskutečně otevřela cesty k dalším spolupracím.

Zde BLOGY:
https://bezlepkupocesku.cz/2024/07/25/bezlepkove-na-fotbale-aneb-slavia-a-bez-lepku-po-cesku-za-hranicemi-hriste/ 
https://bezlepkupocesku.cz/2024/06/20/jake-to-bylo-na-rock-for-people/

V čase se nám začaly otevírat další možnosti spolupráce a ukázalo se, že čím více se o tématu mluvilo, tím větší byl zájem i ze strany médií.

Monitorování a evaluace

Byl nějakým způsobem měřen a vyhodnocen dopad realizované aktivity/projektu?

Docházelo k ověření služby TANDEM 3. Ta byla nabídnuta jako služba a podpora čerstvě diagnostikovaným klientům. O službu byl velký zájem. Od ledna 2024 do května 2024 projevilo o službu zájem 63 klientů. Nejvíce žádaná služba byla podpora nutriční terapeutky. Cílová skupina si tuto službu velmi chválila a žádala o její pokračování.

Po skončení projektu služba pokračuje v placené verzi, nyní se bude testovat, viz https://bezlepkupocesku.cz/tandem-3/, dále probíhalo ověření svépomocné skupiny. K setkávání docházelo od září 2023 do května 2024. Ukázalo se, že skupina má velký dopad na klienty, a tak v ní bude pokračováno od října 2024, kdy vznikne skupina na kratší časový úsek.

Plánujete aktivitu/projekt dále rozvíjet/udržovat? Plán je: svépomocná skupina v každém kraji, šíření Gastromanuálu do restaurací, zvyšování povědomí o tématu - osvěta a propojování organizací, lidí atd. na platformě webu / rozcestníku (nyní se na něm pracuje).

Média, propagace

Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy?

O téma je velký zájem (lidí neustále přibývá) a velký zájem je o gastromanuál a edukativní panenku pro děti Cecilku.

Příklad zde: Rádio 

Také jsme v komunikaci s Pardubickým krajem a rozvíjíme spolupráci s paní Michaelou Matouškovou, náměstkyní hejtmana, která má v gesci oblast zdravotnictví a má velký zájem o téma prevence a stanovení včasné diagnózy.

Též je zájem o edukativní hračku Cecilku, která by mohla být velkým pomocníkem v nemocnicích Pardubického kraje.
Článek zde: https://bezlepkupocesku.cz/2024/06/01/nadeje-a-porozumeni-u-kulateho-stolu/

Další poznámky

Další poznámky

Webové stránky Bez lepku po Česku: https://bezlepkupocesku.cz

Aktéři

Název: EDDA, z.ú.
IČO nebo jiný registrační údaj: 27042235
Adresa: Jana Palacha 363, Zelené Předměstí, 530 02 Pardubice
Web: https://edda-chrudim.cz

Další aktéři

Název:Pábení s.r.o.
IČO nebo jiný registrační údaj:04527372
Adresa:Opero – Salvátorská 931/8, 110 00 Praha 1 - Staré Město
Web:https://www.pabeni.cz
Detailně zpracované dobré praxe

Nejčtenější dobrá praxe

TISK
i