• naše weby..
  • ..
  • .

Národní síť
Zdravých měst České republiky

Havlíčkův Brod: Kampaň "Není sůl nad zlato"

Město Havlíčkův Brod ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina dlouhodobě sleduje obsah soli v pokrmech nabízených v rámci hromadného stravování dětí i dospělých. Cílem je vést populaci ke snižování příjmu dávek soli/sodíku a zároveň podpořit výchovu dětí a mladistvých ke správným stravovacím návykům.

Základní informace

Název obce/města/regionu: Havlíčkův Brod
Příjmení, jméno: Kudrnová Marie
Organizace: Město Havlíčkův Brod
E-mail: mkudrnova@muhb.cz
Telefon: 603294788
Téma: Stravování
Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně)

Popis a výstupy

Co bylo cílem? Co byly hlavní výstupy? Jaký byl průběh / kroky realizace?

Dobrá praxe je zaměřena na oblast zdraví. Hlavním cílem projektu bylo snížení obsahu soli ve školních jídelnách v MŠ a ZŠ v Havlíčkově Brodě.

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina provedla v rámci své kontrolní činnosti měření obsahu soli v polévkách ve školní jídelně ZŠ Štáflova a v jídelně MŠ Korálky. Nepříznivé výsledky byly konzultovány s vedením a personálem školních jídelen, proběhla edukace personálu, do všech jídelen byly nakoupeny pomůcky k měření obsahu soli (salimetry a vážící lžíce). Personál používá solný roztok ke kalibrování chuti. Vyškolený personál nyní používá nové postupy dochucování - spíše bylinky, kořenová zelenina čerstvá i sušená, bylinkové natě, kořenící sáčky, česneková pasta s nižším obsahem soli, medvědí česnek nebo hotové vývary s nízkým obsahem soli. Zároveň odpadlo solení tzv. od oka, nevážení instantních dochucujících směsí, koření a soli.

Při následné kontrole obsahu soli v polévkách ve školních jídelnách KHS kraje Vysočina zjistila výrazné zlepšení: slanost polévky ve školní jídelně při ZŠ klesla na 24% DDD a v síti jídelen MŠ Korálky dokonce na 7,5 % DDD.

Po zavedení nových postupů při dosolování pokrmů nebyly zaznamenány žádné stížnosti na nedostatetečnou slanost pokrmů a dokonce ani strávníků neubylo, i když zmizely ze stolů pro dospělé slánky.

Navazuje Váše aktivita/projekt na nějaký politicko-strategický dokument?

Strategický plán rozvoje města Havlíčkův Brod

Začátek aktivity: 01.01.2023
Příloha

Rozpočet

Jaké byly finanční náklady na realizaci aktivity? [tis. Kč] 10
Jak byla aktivita financována? Financováno z rozpočtu příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod - MŠ Korálky a ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod

Doporučení a inspirace

Jaká doporučení/rady lze z realizace Vašich aktivit vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem? Doporučujeme spojit se s místně příslušnou KHS, navázat spolupráci při edukaci personálu ve školních jídelnách. Zaměřit se na snížení obsahu soli v pokrmech, se žáky téma probírat i v rámci vyučování a tím je vést ke zlepšení přístupu a k osobní zodpovědnosti v péči o své zdraví. Informovat o negativních dopadech přesolování na lidské zdraví. Jsme vzorem pro naše děti a vnoučata, co je naučíme, nesou si dál.
Jaké byly silné stránky Vaší aktivity/projektu při jeho realizaci? Péče o zdraví, vedení žáků ke zdravějšímu způsobu života, posílení úzké spolupráce s KHS kraje Vysočina.
Jaké byly slabé stránky Vaší aktivity/projektu při jeho realizaci? Neochota personálu učit se novým postupům, nedostatečné finance na nákup měřících přístrojů, potenciální stížnosti strávníků na nedosolená jídla.

Monitorování a evaluace

Byl nějakým způsobem měřen a vyhodnocen dopad realizované aktivity/projektu? Zlepšení v užívání soli ve školních jídelnách bylo zjištěno při kontrolní činnosti Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina. Pozitivní hodnocení zavedené změny proběhlo i ze strany strávníků - nejsou stížnosti na chutnost pokrmů, strávníků neubylo.
Plánujete aktivitu/projekt dále rozvíjet/udržovat? Nově nastavené postupy při měření soli plánujeme předávat do dalších jídelen příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod.

Média, propagace

Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy?

Veřejnost byla informována o aktivitě zveřejněním článku na FB města Havlíčkův Brod.

Škola i školka má na svých webových stránkách informaci o snížení soli v jídelnách. Viz např. článek ZŠ Štáflova zde.
 

Další poznámky

Další poznámky Vyhledávání a preference slané chuti nejsou člověku vrozené, vyvíjí se teprve chybnými stravovacími návyky. Když si na slanost zvykneme, méně slané jídlo nám vlastně pak už nechutná. Je třeba pracovat jak s personálem jídelen, tak informovat v rámci osvětových akcí i širokou veřejnost města o škodlivosti nadměrného solení. Je vhodné seznamovat veřejnost s možnými alternativami soli (bylinky, koření, změna technologických postupů při připravě pokrmů - restování apod.).

Aktéři

Název: Město Havlíčkův Brod
IČO nebo jiný registrační údaj: 00267449
Adresa: Havlíčkovo náměstí 57, 58001 Havlíčkův Brod
Web: http://www.muhb.cz

Další aktéři

Název:MŠ Korálky Havlíčkův Brod
IČO nebo jiný registrační údaj:75015196
Adresa:Příčná 191, 580 01 Havlíčkův Brod
Web:http://www.mskoralky.cz

Název:

ZŠ Havlíčkův Brod, Štáflova
IČO nebo jiný registrační údaj:70911011
Adresa:Štáflova 20004, 580 02 Havlíčkův Brod
Web:http://www.zsstaflova.cz
Detailně zpracované dobré praxe

Havlíčkův Brod

/ další dobré praxe

Nejčtenější dobrá praxe

TISK
i